Het huis staat, maar wat is de staat van het huis? Bouwkundige kennis is belangrijk als je een huis wilt kopen of verkopen, of vergunningen verleent voor aan- of uitbouw. Ambtenaar of makelaar: de opleiding Bouwkunde is onmisbaar! Net als dat officiële papiertje. En dus start je vandaag nog. Zodat je over 6 maanden met trots jouw skills showt!


 • Studeer zelfstandig in eigen tempo.
 • Of samen met anderen.
 • Meteen starten. Meteen leren​

 • Afronding: Erkend diploma
 • Studietijd: 96 uur

BUDDYWISE: HEEL NICE

 • Voordelige kwaliteit
 • Online leren met andere cursisten
 • Nodig vrienden uit & krijg korting
 • 15 dagen gratis proberen
Overzicht

Opleiding BOUWKUNDE: BOUW JE BOUWKUNDIGE KENNIS STAP VOOR STAP OP.

Denk je bij bouwen en verbouwen aan van die mannetjes met gele helmen die de hele dag herrie maken? Think again. Er komt meer kijken bij bouwen. Van uitbouw tot een vergunningaanvraag voor een nieuwbouwwoning: als je bouwt of verbouwt, dan moet je meer in... huis hebben dan alleen building skills. Kies daarom de BuddyWise cursus Bouwkunde.

Makelaars en ambtenaren bijvoorbeeld moeten alles weten over bouwkundige details van een bouwkundig object. Kennis is de basis. Bijvoorbeeld als je beschrijvingen en vergunningaanvragen beoordeelt. Of als je een huis gaat (ver)kopen.

Gewetensvraag: kun jij een bint van een staander onderscheiden? En weet je wat de draagkracht is van dragende elementen? Volg de BuddyWise opleiding Bouwkunde en er gaat een wereld voor je open.
In de cursus Bouwkunde leer je wat bouwkunde inhoudt, wat bouwkundige eisen zijn, hoe je tekeningen leest en hoe je jouw net opgedane kennis toepast in de praktijk. Bijvoorbeeld bij een vergunning voor een opbouw, een dakkapel plaatsen, een schuur bouwen of een huis verkopen onder de noemer ‘opknapper’. Easy.

Help, mijn klusser is een man...

Soms lijkt het alsof iedereen verstand heeft van bouwen. Kijk gerust een seizoen van het TV-programma Help, mijn man is een klusser en je weet wel beter. Jij weet straks wél waar het allemaal over gaat. Of die ene dakkapel volgens de richtlijnen is gebouwd. Of de aanbouw voldoende fundering heeft. Dat soort dingen.

Volg de Bouwkunde opleiding en je weet wat bouwkundige eisen zijn en hoe je de kwaliteit van geleverd werk beoordeelt.

Word een bouwheld met een cursus Bouwkunde

De tijd dat aannemers, potentiële kopers en verkopende partijen wegkomen met onzin, die is voorbij als je de opleiding Bouwkunde hebt afgerond. Je weet dan wat de dealbreakers zijn bij offertes en mensen luisteren aandachtig naar jouw bouwkundige bijdragen. Je leert ook technische omschrijvingen (bestek) en bouwtekeningen op een juiste manier lezen. No more surprises.

Learning by doing. Als dit gezegde ergens op van toepassing is, dan is het wel op de bouwwereld. Pas direct toe wat je geleerd hebt in de Bouwkunde opleiding en blijf dat doen. Gaandeweg word je er steeds beter in.

Bouwondernemer?

In de bouw gaan aardig wat euro's om. Na de cursus Bouwkunde kun je aan de slag op meerdere fronten binnen de bouwwereld.

Bestekken, bouwtekeningen en materialenkennis komen uitgebreid aan bod. Inclusief duidelijke productafbeeldingen en professionele bouwtekeningen uit de dagelijkse praktijk.

Opleiding Bouwkunde; Erkend diploma SVM-NIVO

Smaak te pakken? Leg dan na deze opleiding het examen af voor de erkende SVM NIVO Verklaring Bouwkunde. Hiermee krijg je het officieel erkende bewijs dat je over de vereiste bouwkundige kennis beschikt. De verklaring bied je ook een uitstekende basis voor de opleiding tot Makelaar.  

Bouw nu aan je toekomst en volg de cursus Bouwkunde. Je zult alleen spijt krijgen dat je het niet veel eerder hebt gedaan.


Learning Apart Together voor een Buddy price, zo werkt het!

Wat leer je

Studieprogramma Bouwkunde

In deze opleiding Bouwkunde komen de volgende onderdelen aan bod:

Algemene bouwkunde

- wetten en voorschriften, woonvormen en bouwmethoden
- het bouwproces organiseren
- voorbereidende werkzaamheden en grondwerken
- bouwplaatsinrichting en beginselen strekteleer
- fundering en scheidingsconstructies
- houtverbindingen
- kozijnen, ramen en deuren en hang- en sluitwerk
- vloeren, plafonds, trappen en daken
- bouwfysica: warmte, vocht, ventilatie, geluid, licht en daglichttoetreding
- rioleringen, elektrische installaties, gasinstallatie en koudwaterinstallatie
- centrale verwarming, warmwaterinstallaties en luchtbehandeling
- afwerkingen en bouwfouten en -gebreken
- onderhoud en beheer en verbeteren van woningen
- bouwstijlen

Bouwmaterialen en installatieonderdelen herkennen

- steensoorten
- hout- en houtproducten
- metalen
- kunststoffen, lijmen en kitten
- dakbedekkingen
- glas en beglazing

Bestekken en tekeningen lezen

Het bestek is de technische beschrijving van een bouwwerk dat je later bouwt. De vorm van het bouwwerk staat in de bestektekening. Tijdens de cursus Bouwkunde leer je hoe je het bestek en de bestektekening correct leest en welke informatie je hieruit haalt. Zodat je straks niet een verdwaald toilet in de trapkast tegenkomt als de bouw gereed is. Of een schuifpui met draaideuren.

Diploma

Diploma

Bij BuddyWise is studeren fun. Maar je wilt na afronding van je studie natuurlijk wel een bewijs van je skills. Als kers op de taart kun je daarom na afronding van je studie, voor de onderdelen Bouwkunde A (Algemene Bouwkunde en Bouwmaterialen) en Bouwkunde B (Bestek- en tekeninglezen) examen doen in een groot aantal plaatsen in Nederland. Kies een plaats die bij jou in de buurt ligt.

Aanmelden voor een examen doe je bij:

SVM NIVO
Villawal 11
3432 NX Nieuwegein
Telefoon: (030) 602 30 60
Internet: www.svmnivo.nl

Na afronding van de examens heb je een officiële verklaring van brancheorganisatie SVM NIVO in the pocket!

 

Vooropleiding

Om aan de slag te kunnen met deze studie heb je geen specifieke voorkennis of vooropleiding nodig. Maar met een vooropleiding op minimaal VMBO/HAVO-niveau heb je grotere kans van slagen. Kom je ergens niet uit tijdens het studeren? Vraag je study buddies om hulp.

Zo studeer je

Zo studeer je

Hoe studeren bij BuddyWise in z'n werk gaat? Heel gemakkelijk!

Lekker overzichtelijk online...

Jouw studiemateriaal vind je online. In Plaza. Daar log je gewoon op in via je telefoon, tablet of laptop. Easy peasy. Je kunt dus écht overal studeren. Op de bank, je home office, in de trein, bij je vrienden thuis... waar je wil.

... en op papier (if you want)

Denk jij: dat online leren is niks voor mij? No worries: je kunt je cursus ook gewoon op papier bestellen. Kost je een klein beetje meer, maar dan krijg je wel een mooie ringband thuis met al je studiemateriaal. Handig toch?

Learning Apart Together...

LAT. Learning Apart Together. Jij leert samen met je study buddies. Zonder leraar, maar wel met een levendige community waar je terecht kan met je vragen.

Spreek gewoon een digitale klasgenoot aan via Plaza, en stel je vraag. Motiveer elkaar. Of spreek misschien zelfs een keertje af om écht samen te leren.

Samen leren is leuker.

Maar alleen kan natuurlijk ook!

Studieduur

Studieduur

Voor de Cursus Bouwkunde staat een studietijd van 96 uur. Hoelang je er over doet, ligt helemaal aan jouw tempo. It's up to you! Maar om je een beeld te geven: als je elke week gemiddeld 4 uur aan je cursus besteedt, ben je na ongeveer 6 maanden klaar! 

Lesgeld
Nu met gratis bluetooth oordopjes

Cursus Bouwkunde

Papieren studiemateriaal + online
€229,-
of 
7 x €36,-
Schrijf je nu in!
Alleen online 
€199,-
of 
6 x €36,50
Schrijf je nu in!

BUDDYWISE: HEEL NICE

 • Voordelige kwaliteit
 • Online leren met andere cursisten
 • Nodig vrienden uit & krijg korting
 • 15 dagen gratis proberen