In de cursus Filosofie en Levensbeschouwing ga je aan de slag met de volgende onderdelen:
Introductie
De eerste vier lessen van de opleiding Filosofie en Levensbeschouwing zijn een introductie. Klinkt wat algemeen en dat is het ook. Zie het als een voorgerecht voor de echte maaltijd die daarna komt.
Sommige godsdiensten ontstonden door aanbidding van natuurverschijnselen. Andere door verklaringen van verschijnselen en geesten (sjamanisme). Of door de aanbidding van één of meerdere goden.
Na de eerste vier lessen weet jij alles over levensbeschouwingen in de wereld.
Filosofische tradities
Na de introductielessen volg je zes lessen over de filosofische tradities uit India, Iran en China. De oosterse filosofieën gaan over spirituele praktijken of religieuze tradities. Je leert hoe deze filosofieën mensen helpen ‘juist’ te handelen in het leven.
Tuurlijk. Logisch. Obvious. Je mag de oude opa met een looprek niet voor de bus gooien als hij in de weg staat. Nee. Wat dan wel? Onder een auto dan? Ook niet. Maar wat als je met deze actie het leven redt van dertig schoolkinderen die met de bus terugkeren van schoolreis? Niets is zomaar vanzelfsprekend. En ook dat leer je begrijpen in de cursus Filosofie en Levensbeschouwing.
Alle vormen van filosofie stimuleren een kritische blik op vanzelfsprekendheden. Vanaf het begin bestonden in zowel de oosterse als in de westerse filosofie verschillende visies naast elkaar. Jij neemt een duik in de geschiedenis van de westerse filosofie.
Oude leermeesters
In vijf lessen leer je over de oud-Griekse filosofie van Socrates en Plato. Plato’s leerling Aristoteles was de leermeester van Alexander de Grote. En die werkte in de Middeleeuwen ideeën uit over de verschillende takken van filosofische disciplines. Nieuwe inzichten volgden. Kortom: je overbrugt eeuwen.
Van Schopenhauer tot Kierkegaard en van Marx tot Engels en van Descartes tot Kant. Via de Verlichting en de twintigste-eeuwers Nietzsche, Sartre en Wittgenstein kom je uit bij de moderne taalfilosofie en wetenschapsfilosofie. Jij hebt kennis van de geschiedenis van de filosofie na deze cursus. Filosofie en empirische wetenschap liggen lang niet zo dicht bij elkaar als soms wordt gedacht. En jij weet het.
Vakgebieden
In vijf lessen leer je alles over de verschillende vakgebieden in dit onderdeel van de cursus. Filosofie kent namelijk verschillende specialistische deelgebieden. Je begint met de systematische filosofie. Het streven naar kennis en het achterhalen van de werkelijkheid. Ook weet je straks meer over de leer van de logica (het juiste denken), de taalfilosofie, de metafysica en het 'zien' van de werkelijkheid als een geheel (ontologie). Klinkt duur met al die fancy woorden, maar dit gaat echt ergens over. En dát wil je leren.
Praktische filosofie
Sociale normen en waarden. Omgang met mensen. Verklaren van gedrag. Ook dat leer je tijdens deze cursus. Filosofie heeft namelijk ook een praktische kant. En dus leer je in 15 lessen leer je alles over praktische filosofie. De focus ligt op de soft side van de filosofie.
Hoe kijk jij tegen het leven aan?
Het antwoord op die vraag bepaalt hoe je in het leven staat. Jij staat voor een uitdaging in de laatste les van deze geestverruimende cursus. Filosofie helpt jou je kennis uit te breiden en andere standpunten in het leven aan te nemen. Jij stelt vragen die je jezelf misschien nooit eerder stelde. De antwoorden? Waarschijnlijk had je nooit gedacht deze te geven.
Na deze cursus Filosofie en Levensbeschouwing heb jij ruime algemene kennis van... filosofie en levensbeschouwing! Je legt de basis voor jouw eigen denken. En voor je eigen visie op levensonderwerpen. Food for thought...