Wat is de betekenis van het leven? En de waarde van leven? Interessanter nog: wat is leven? Food for thought... Met de cursus Filosofie en Levenbeschouwing neem jij een duik in de oosterse filosofieën, oude leermeesters, en sociale normen en waarden. Gewoon, zodat jij straks antwoord kunt geven op deze vragen.


 • Studeer zelfstandig in eigen tempo.
 • Of samen met anderen.
 • Meteen starten. Meteen leren​

 • Afronding: Bewijs van afronding
 • Studietijd: 144 uur

BUDDYWISE: HEEL NICE

 • Voordelige kwaliteit
 • Online leren met andere cursisten
 • Nodig vrienden uit & krijg korting
 • 15 dagen gratis proberen
Overzicht

Open your mind en volg de cursus Filosofie en Levensbeschouwing

Ben jij zo iemand die zeker weet dat er op grote levensvragen meer dan één antwoord bestaat? Volg de cursus Filosofie & Levensbeschouwing. Blow your mind. En die van andere mensen om je heen.

Verdiep je in oude godsdiensten, aanbidden van natuurverschijnselen, geesten of goden. Leer alles over filosofische tradities uit India, Iran en China. Het 'juiste' doen en hoe Oosterse filosofieën mensen daarbij helpen. In opleiding Filosofie en Levensbeschouwing komt het allemaal aan bod. Toch knap: de zin van het leven begrijpen.

Van Socrates tot Wittgenstein

Je begint met de geschiedenis van de Westerse filosofie. Je leert meer over de klassieke Griekse filosofen zoals Socrates, Plato en Aristoteles. En dan. Dan belanden we bij denkers als Descartes, Schopenhauer, Marx, Kant, Nietzsche, Sartre en Wittgenstein. Ze komen allemaal voorbij in de cursus. Filosofie en levensbeschouwing zijn meer dan een paar zweverige gedachten. Hun volledige gedachtegoed schud jij straks uit je mouw. Als je een hele grote mouw hebt tenminste, want eerdergenoemde types maken geen grappen. Zware kost, dat zeker. En zeker de moeite waard als je wilt contempleren over de noodzaak tot rationaliseren. Ik denk, dus ik ben. En de rest. No worries. Je leert het allemaal in de cursus Filosofie en Levensbeschouwing.

Streven naar kennis met een cursus Filosofie

Leer de vakgebieden van de filosofie kennen. Leer wat de filosofie zegt over:

 • het streven naar kennis
 • het verband tussen denken en werkelijkheid
 • sociale normen en waarden
 • omgang met - en gedrag van - mensen

In de laatste les van de opleiding Filosofie en Levensbeschouwing ga je aan de slag met eigen filosofische standpunten. Bring it on. Verdieping van mind en soul.


Learning Apart Together voor een Buddy price, zo werkt het!

Wat leer je

StudiePROGRAMMA FILOSOFIE EN LEVENSBESCHOUWING

In de cursus Filosofie en Levensbeschouwing ga je aan de slag met de volgende onderdelen:

Introductie

De eerste vier lessen van de opleiding Filosofie en Levensbeschouwing zijn een introductie. Klinkt wat algemeen en dat is het ook. Zie het als een voorgerecht voor de echte maaltijd die daarna komt.

Sommige godsdiensten ontstonden door aanbidding van natuurverschijnselen. Andere door verklaringen van verschijnselen en geesten (sjamanisme). Of door de aanbidding van één of meerdere goden.

Na de eerste vier lessen weet jij alles over levensbeschouwingen in de wereld.

Filosofische tradities

Na de introductielessen volg je zes lessen over de filosofische tradities uit India, Iran en China. De oosterse filosofieën gaan over spirituele praktijken of religieuze tradities. Je leert hoe deze filosofieën mensen helpen ‘juist’ te handelen in het leven.

Tuurlijk. Logisch. Obvious. Je mag de oude opa met een looprek niet voor de bus gooien als hij in de weg staat. Nee. Wat dan wel? Onder een auto dan? Ook niet. Maar wat als je met deze actie het leven redt van dertig schoolkinderen die met de bus terugkeren van schoolreis? Niets is zomaar vanzelfsprekend. En ook dat leer je begrijpen in de cursus Filosofie en Levensbeschouwing.

Alle vormen van filosofie stimuleren een kritische blik op vanzelfsprekendheden. Vanaf het begin bestonden in zowel de oosterse als in de westerse filosofie verschillende visies naast elkaar. Jij neemt een duik in de geschiedenis van de westerse filosofie.

Oude leermeesters

In vijf lessen leer je over de oud-Griekse filosofie van Socrates en Plato. Plato’s leerling Aristoteles was de leermeester van Alexander de Grote. En die werkte in de Middeleeuwen ideeën uit over de verschillende takken van filosofische disciplines. Nieuwe inzichten volgden. Kortom: je overbrugt eeuwen.

Van Schopenhauer tot Kierkegaard en van Marx tot Engels en van Descartes tot Kant. Via de Verlichting en de twintigste-eeuwers Nietzsche, Sartre en Wittgenstein kom je uit bij de moderne taalfilosofie en wetenschapsfilosofie. Jij hebt kennis van de geschiedenis van de filosofie na deze cursus. Filosofie en empirische wetenschap liggen lang niet zo dicht bij elkaar als soms wordt gedacht. En jij weet het.

Vakgebieden

In vijf lessen leer je alles over de verschillende vakgebieden in dit onderdeel van de cursus. Filosofie kent namelijk verschillende specialistische deelgebieden. Je begint met de systematische filosofie. Het streven naar kennis en het achterhalen van de werkelijkheid. Ook weet je straks meer over de leer van de logica (het juiste denken), de taalfilosofie, de metafysica en het 'zien' van de werkelijkheid als een geheel (ontologie). Klinkt duur met al die fancy woorden, maar dit gaat echt ergens over. En dát wil je leren.

Praktische filosofie

Sociale normen en waarden. Omgang met mensen. Verklaren van gedrag. Ook dat leer je tijdens deze cursus. Filosofie heeft namelijk ook een praktische kant. En dus leer je in 15 lessen leer je alles over praktische filosofie. De focus ligt op de soft side van de filosofie.

Hoe kijk jij tegen het leven aan?
Het antwoord op die vraag bepaalt hoe je in het leven staat. Jij staat voor een uitdaging in de laatste les van deze geestverruimende cursus. Filosofie helpt jou je kennis uit te breiden en andere standpunten in het leven aan te nemen. Jij stelt vragen die je jezelf misschien nooit eerder stelde. De antwoorden? Waarschijnlijk had je nooit gedacht deze te geven.

Na deze cursus Filosofie en Levensbeschouwing heb jij ruime algemene kennis van... filosofie en levensbeschouwing! Je legt de basis voor jouw eigen denken. En voor je eigen visie op levensonderwerpen. Food for thought...

Zo studeer je

Zo studeer je

Hoe studeren bij BuddyWise in z'n werk gaat? Heel gemakkelijk!

Lekker overzichtelijk online...

Jouw studiemateriaal vind je online. In Plaza. Daar log je gewoon op in via je telefoon, tablet of laptop. Easy peasy. Je kunt dus écht overal studeren. Op de bank, je home office, in de trein, bij je vrienden thuis... waar je wil.

... en op papier (if you want)

Denk jij: dat online leren is niks voor mij? No worries: je kunt je cursus ook gewoon op papier bestellen. Kost je een klein beetje meer, maar dan krijg je wel een mooie ringband thuis met al je studiemateriaal. Handig toch?

Learning Apart Together...

LAT. Learning Apart Together. Jij leert samen met je study buddies. Zonder leraar, maar wel met een levendige community waar je terecht kan met je vragen.

Spreek gewoon een digitale klasgenoot aan via Plaza, en stel je vraag. Motiveer elkaar. Of spreek misschien zelfs een keertje af om écht samen te leren.

Samen leren is leuker.

Maar alleen kan natuurlijk ook!

Studieduur

Studieduur

Voor de Cursus Filosofie en Levensbeschouwing staat een studietijd van 144 uur. Hoelang je er over doet, ligt helemaal aan jouw tempo. It's up to you! Maar om je een beeld te geven: als je elke week gemiddeld 4 uur aan je cursus besteedt, ben je na ongeveer 9 maanden klaar! 

Lesgeld
Nu met gratis bluetooth oordopjes

Cursus Filosofie en Levensbeschouwing

Papieren studiemateriaal + online
€147,-
of 
5 x €32,50
Schrijf je nu in!
Alleen online 
€108,-
of 
4 x €29,75
Schrijf je nu in!

BUDDYWISE: HEEL NICE

 • Voordelige kwaliteit
 • Online leren met andere cursisten
 • Nodig vrienden uit & krijg korting
 • 15 dagen gratis proberen