Kunst is overal. Niet alleen in een museum. Kijk maar eens om je heen! Maar wat is kunst? Waar komt het vandaan? Rembrandt van Rijn… Een schilder toch? Met een cursus Kunstgeschiedenis leer jij alles over verschillende kunstuitingen, kunststijlen en kunstenaars. Van schilderkunst tot theater, in slechts 9 maanden word jij een expert.


 • Studeer zelfstandig in eigen tempo.
 • Of samen met anderen.
 • Meteen starten. Meteen leren​

 • Afronding: Bewijs van afronding
 • Studietijd: 144 uur

BUDDYWISE: HEEL NICE

 • Voordelige kwaliteit
 • Online leren met andere cursisten
 • Nodig vrienden uit & krijg korting
 • 15 dagen gratis proberen
Overzicht

Back to the future met de cursus Kunstgeschiedenis

Open deur alarm: de geschiedenis zegt iets over de toekomst. Pffff.... Wat precies? Dat is een raadsel. Tenzij je een glazen bol hebt. Voor nu doen we het met de geschiedenis zoals we die kennen en daar leren we veel van. In het bijzonder als we kijken naar de geschiedenis van kunst. Aanschouw het levenswerk van kunstenaars en doorgrond het achterliggende verhaal. De cursus Kunstgeschiedenis leert je met andere ogen kijken naar kunst.

Kunstgeschiedenis is meer dan een paar stoffige schilderijen in een museum. Veel meer. Het is dans. Het is film. Het is muziek. Kunstgeschiedenis is overal. In deze cursus Kunstgeschiedenis ontdek je de schoonheid van moderne en klassieke kunst. Leer benoemen wat je ziet en begrijp wat je ziet.

Leer kunst waarderen en kom meer te weten over de achtergrond. Het is alsof deze Kunstgeschiedenis cursus werkt als een soort van magische bril waarmee je kunst en cultuur op een hele andere manier ziet. En ervaart zelfs. Waar een tekening van Escher vroeger een verzameling ingewikkelde lijntjes was, weet je opeens het hoe en waarom achter deze expressie van kunst. There is more than meets the eye.

Leer kunst beter begrijpen en waarderen met deze cursus. Kunstgeschiedenis gaat over details. Details die anderen ontgaan maar waar jij voortaan doorheen kijkt.

Bredere kijk op kunst(geschiedenis)

Van de Mona Lisa van Leonardo da Vinci tot de autobanden van Armando en de fameuze color drippings van Jackson Pollock en van experimentele muziek tot beeldhouwkunst. Alle soorten kunst komen aan bod tijdens deze BuddyWise cursus. Kunstgeschiedenis dompelt jou onder in de wereld van kunststijlen, de kunstwereld, de kunstscène… De kunstwerken zelf, de materialen, de financiering en de verhalen over kunst.

Het hele kunstarsenaal gaat open: van schilderkunst tot beeldhouwkunst, fotografie, film, muziek, dans en alles wat met kunst te maken heeft: ontdek je overeenkomsten en verschillen in kunststromingen. Een bredere kijk op kunst krijgen? Simpel! Gewoon die cursus Kunstgeschiedenis volgen.

Cursus kunstgeschiedenis? Omdat het kan!

Kunstgeschiedenis? Yeah right. Kunst, dat begrijpt toch niemand écht? Ja en Nee. Kunst is niet gebonden aan regels. Maar dat betekent niet dat je het niet kunt begrijpen.

En dat is wat je leert in deze opleiding. Kunstgeschiedenis is voor de een niet meer dan een paar kriebeltjes op een doek met een verhaal eromheen. Een ander ziet een uiting van pure puurheid die de onderdrukking van de mensheid symboliseert. Of iets anders. Whatever floats your boat. Je begrijpt beter wat de kracht is van beeldende kunst en welke invloed kunst uitoefent op ons dagelijks leven. En die invloed is groter dan je denkt.

Kunstgeschiedenis; cursus kunststromingen

In de cursus Kunstgeschiedenis leer je in welke volgorde verschillende kunststromingen invloedrijk zijn in de kunstgeschiedenis. Daarbij ontdek je hoe stromingen in elkaar overvloeiden en soms ook zorgden voor grote wendingen. Met meer kennis van kunstgeschiedenis zie je kunst op een andere manier en schat je kunst op waarde in. Extra bonus multiplier: na de cursus kun je gepassioneerd vertellen over kunst. Zodat anderen in je omgeving ook delen in de inzichten die jij tijdens de cursus Kunstgeschiedenis op hebt gedaan.


Learning Apart Together voor een Buddy price, zo werkt het!

Wat leer je

Studieprogramma Kunstgeschiedenis

Bij de cursus Kunstgeschiedenis leer je zelfstandig naar kunst kijken. Je gaat aan de slag met thema's die een rol spelen in de kunst. Ook maak je kennis met verschillende kunststijlen en je raakt vertrouwd met de basisbegrippen in de kunstwereld.

De lessen in deze BuddyWise cursus schetsen een compleet beeld van de westerse kunstgeschiedenis. De hoofdlijn is de geschiedenis van de beeldende kunsten in Europa.

Ook vergelijkbare ontwikkelingen in andere kunsttakken (vooral muziek) komen aan bod.
Gedurende de cursus Kunstgeschiedenis leer je alles over verschillende kunstuitingen:

 • schilderkunst
 • beeldhouwkunst
 • bouwkunst
 • fotografie
 • film
 • performance
 • muziek
 • dans
 • theater

Je leert verschillende kunststijlen, kunstenaars en begrippen in een chronologische tijdlijn plaatsen tijdens de cursus. Kunstgeschiedenis is immers de samenvatting van de ontwikkelingen in de kunst door de eeuwen heen.

Vergroot jouw kennis en vaardigheden, kijk beter naar kunstwerken en luister anders naar muziekstukken. Je maakt een portfolio met daarin twee culturele activiteiten waar je tijdens de cursus aan deelneemt.

Wat zegt ie?

Aan het einde van deze opleiding Kunstgeschiedenis analyseer je kunstwerken, beoordeel je kunst en verwoord je jouw gevoelens. In andere woorden: iets is niet langer 'wel leuk', het is meer 'een gedramatiseerde voorstelling van de getormenteerde persoonlijkheid van de kunstenaar die zich impliciet keert tegen het extreme normalisme dat wij ook wel kennen als politieke correctheid...' Hallo... ben je er nog?

Je start in de cursus met de definities van kunst, esthetica en kunstgeschiedenis. Daarnaast behandel je de filosofie van schoonheid in de kunst, kijk je naar de oorsprong van de kunstgeschiedenis en diverse kunstvormen. Ook leer je welke technieken en onderwerpen in de beeldende kunst voorkomen.

Diverse kunstuitingen komen op meerdere manieren voorbij en garanderen een onvergetelijke ervaring tijdens de cursus. Kunstgeschiedenis biedt een reis vanaf de prehistorie tot de 21e eeuw.

Kleurrijke cursus Kunstgeschiedenis

Aan het eind van de opleiding Kunstgeschiedenis krijg je een overzicht van de leerstof. Een tijdslijn van de behandelde kunststijlen biedt overzicht. In het register staat in welke les welk onderwerp (bijvoorbeeld een kunstenaar of kunststijl) aan bod komt. Makkelijker... kunnen we het wel maken. Voor de juiste beoordeling en interpretatie van de afbeeldingen is het belangrijk dat je deze in kleur bestudeert. Alle afbeeldingen zijn daarom in groot en duidelijk formaat toegankelijk in de digitale leeromgeving. Easy, toch?

Zo studeer je

Zo studeer je

Hoe studeren bij BuddyWise in z'n werk gaat? Heel gemakkelijk!

Lekker overzichtelijk online...

Jouw studiemateriaal vind je online. In Plaza. Daar log je gewoon op in via je telefoon, tablet of laptop. Easy peasy. Je kunt dus écht overal studeren. Op de bank, je home office, in de trein, bij je vrienden thuis... waar je wil.

... en op papier (if you want)

Denk jij: dat online leren is niks voor mij? No worries: je kunt je cursus ook gewoon op papier bestellen. Kost je een klein beetje meer, maar dan krijg je wel een mooie ringband thuis met al je studiemateriaal. Handig toch?

Learning Apart Together...

LAT. Learning Apart Together. Jij leert samen met je study buddies. Zonder leraar, maar wel met een levendige community waar je terecht kan met je vragen.

Spreek gewoon een digitale klasgenoot aan via Plaza, en stel je vraag. Motiveer elkaar. Of spreek misschien zelfs een keertje af om écht samen te leren.

Samen leren is leuker.

Maar alleen kan natuurlijk ook!

Studieduur

Studieduur

Voor de Cursus Kunstgeschiedenis staat een studietijd van 144 uur. Hoelang je er over doet, ligt helemaal aan jouw tempo. It's up to you! Maar om je een beeld te geven: als je elke week gemiddeld 4 uur aan je cursus besteedt, ben je na ongeveer 9 maanden klaar! 

Lesgeld
Nu met gratis bluetooth oordopjes

Cursus Kunstgeschiedenis

Papieren studiemateriaal + online
€177,-
of 
6 x €32,50
Schrijf je nu in!
Alleen online 
€128,-
of 
5 x €28,25
Schrijf je nu in!

BUDDYWISE: HEEL NICE

 • Voordelige kwaliteit
 • Online leren met andere cursisten
 • Nodig vrienden uit & krijg korting
 • 15 dagen gratis proberen