Een eigen bedrijf starten in het MKB segment? Laat het avontuur beginnen! Maar niet onvoorbereid natuurlijk. In de combinatiecursus Zelfstandig Ondernemer MKB leer je precies wat je nodig hebt. Vergroot je kansen op succes! Jij bent de expert op het gebied van marketing, boekhouden en ondernemerschap. Dus start vandaag nog!


 • Studeer zelfstandig in eigen tempo.
 • Of samen met anderen.
 • Meteen starten. Meteen leren​

 • Afronding: Erkend diploma
 • Studietijd: 192 uur

BUDDYWISE: HEEL NICE

 • Voordelige kwaliteit
 • Online leren met andere cursisten
 • Nodig vrienden uit & krijg korting
 • 15 dagen gratis proberen
Overzicht

THINK BIG OR GO HOME: VOLG DE CURSUS ZELFSTANDIG ONDERNEMER MKB

Een eigen MKB bedrijf starten? Met de combinatiecursus Zelfstandig Ondernemer MKB bereid je je optimaal voor op succes. Met drie cursussen in één cursus is dé perfecte manier om jouw eigen winkel, praktijk of webshop in het midden- en kleinbedrijf segment te starten.

Van marketing tot boekhouding, een ondernemingsplan en nog veel meer... Ondernemen vereist kennis en vaardigheden die je het liefst opdoet vóórdat je begint. Ben je inmiddels al een startende MKB'er? Dan nog haal je veel kennis en kunde uit deze cursus. Now or never.

Drie cursussen in één

Zelfstandig Ondernemer MKB combineert de drie losse cursussen Zelfstandig Ondernemer Basis, Cursus Boekhouden en Basiskennis Marketing.

In 10 maanden tijd haal je zelf de kennis in huis om een eigen bedrijf op te richten en zet je producten of diensten goed in de markt. That's it. Niet moeilijk doen, gewoon leren en gaan met die roeispaan.

Roei met de riemen...

Zonder basiskennis ondernemen? Dat is vragen om ellende. Zorg ervoor dat je weet wat klanten willen. Volg ontwikkelingen in de markt en anticipeer alsof je ondernemerslever er vanaf hangt. Dat is ook zo. Niks chill. Gewoon aan de bak.
Jij bepaalt hoe jouw onderneming zich onderscheidt van de concurrentie en ontdekt welke ondernemingsvorm het beste bij jou past. Dat is waarom je deze BuddyWise cursus volgt.

Boekhouden brrr...

Alleen de naam al. Boekhouden heeft de S-factor. De snurkfactor. En toch staat of valt alles met de financiële administratie. Van investeringen tot afschrijvingen, je leert hoe je de boekhouding zo goed mogelijk bijhoudt en voldoet aan alle richtlijnen en regels.
Ook handig: je leert alles over belastingen, zoals btw en vennootschapsbelasting. De meeste MKB-ondernemers krijgen hiermee te maken. Het is een van de zekerheden die je hebt in het leven. Belasting, het hoort erbij.

Marketingeling

Heb je de klok horen luiden? Dan is marketing de klepel. Leer klanten werven, benut marketingmiddelen en positioneer jouw bedrijf succesvol. Het alternatief, marketing negeren, is net zo slim als vliegen zonder vliegbrevet. Vroeg of laat wint de zwaartekracht en ben je duurzaam de klos.
Met alle benodigde kennis van ondernemerschap plus bijbehorende vaardigheden start je succesvol een eigen bedrijf in het MKB-segment. Dat is waar je naar toe werkt met het Ondernemersdiploma Zelfstandig Ondernemer MKB.

Tel uit je virtual profit!

Nu bij inschrijving: GRATIS fullcolour handboek

''In tien stappen naar je eigen bedrijf''

Leuk extraatje: als je je inschrijft voor deze MKB ondernemerscursus, krijg je een gratis handboek erbij. Zo werk jij in 10 stappen naar jouw eigen bedrijf. Handig!


Learning Apart Together voor een Buddy price, zo werkt het!

Wat leer je

Studieprogramma Zelfstandig Ondernemer MKB

Deze MKB opleiding bestaat uit drie onderdelen:

 • Zelfstandig Ondernemer Basis
 • Basiskennis Boekhouden
 • Basiskennis Marketing

De lesstof sluit naadloos aan bij de eisen van de Associatie voor Examinering.

Zelfstandig Ondernemer Basis (Basiskennis Ondernemerschap)

In dit onderdeel leer je de basisbeginselen van ondernemen.

Ondernemer in spé

Je leert welke ondernemingsvormen er zijn en welke vorm bij jouw situatie past. Ook zetten we voor je op een rijtje waar je aan moet denken en wat je moet uitzoeken voordat je gaat ondernemen. Easy peasy! Je leert bijvoorbeeld wat je rechten en plichten zijn. Kijk eens kritisch naar jezelf: beschik jij over de vaardigheden en eigenschappen die je als ondernemer in spé nodig hebt?

Word een echte salestijger
Je producten en/of diensten zo goed mogelijk aan de man brengen, dat is waar het als succesvolle ondernemer om draait. Met een sterk salespraatje en glasheldere offertes overtuig jij al je potentiële klanten! En is het tijd om te onderhandelen? Dan weet jij precies wat je moet doen. Ook leer je hoe je de juiste nazorg biedt aan je klanten. 

Marketing machine
Wil jij een eigen zaak starten? Dan krijg je zeker te maken met marketing. Marketing is veel meer dan alleen reclame maken. In dit onderdeel leer je dat marktanalyse en -onderzoek inzicht geven in jouw kansen op succes. En die kansen zijn groter dan die in de Staatsloterij. Ook zul je zien dat een optimale toepassing van de marketingmix onmisbaar is om je in de markt te onderscheiden. Wij leren je hoe je jouw bedrijf en jouw aanbod optimaliseert. Laat de klanten maar binnenstromen!

Financiële forza
Voor jou als (toekomstig) ondernemer is kennis van financiën onmisbaar. Zonder winst heeft je bedrijf geen toekomst! En jij wilt wel meer verdienen dan alleen een droge boterham. Misschien niet het meest spannende onderdeel van ondernemen, maar jij kunt niet zonder kennis van brutowinst, financiering, winst- en verliesrekening, de balans, begroting, het uurtarief en debiteurenbeheer. Ook leer je hoe je professionele facturen opstelt. Ka-ching! 

Ondernemingsplan
Hier begint het mee. Of eindigt. Als je het niet goed aanpakt. Het ondernemingsplan. Aan welke eisen dit plan moet voldoen, leer je in dit onderdeel. Een perfect ondernemingsplan is waar jouw bedrijf op... drijft. Voor een bank is dit plan het belangrijkste criterium om je geld te verstrekken voor een lening.

Je stelt zelf je ondernemingsplan op. Daarbij laat jij je inspireren door voorbeelden van andere ondernemingsplannen. Het wiel uitvinden doe je maar in andermans tijd...

Basiskennis Boekhouden

In dit onderdeel ontrafel je de diepste geheimen van de boekhouding in jouw bedrijf.

Balans en resultatenrekening
Vermogen, bezittingen, vorderingen en schulden bieden inzicht in de financiële situatie. Niet omdat het kan, wel omdat het moet.  Je leert de fundamenten van het boekhouden. Een resultatenrekening of winst- en verliesrekening opstellen is voor alle ondernemingen verplicht. Je krijgt uitleg over kostensoorten, kostenplaatsen, het eigen vermogen en correctieboekingen.

Subadministraties en dagboeken
Ontdek de functies van kasboeken, bankboeken en inkoop- en verkoopboeken en leer hoe je hiermee werkt. Ook leer je hoe je omgaat met het vermogen van rechtsvormen zoals een eenmanszaak, maatschap en vennootschap onder firma.

Activa en voorraden
Activa zijn in geld uitgedrukte bezittingen van een onderneming. Je leert over materiële activa, herwaardering van vaste activa, afschrijvingen en tussenrekeningen. Niet per se heel leuk, maar wel heel belangrijk. Je leert over soorten voorraden, hoe je in de boekhouding omgaat met voorraadverschillen (in bedragen en aantallen) en welke kosten voorraden met zich meebrengen.

Belastingen, financiering en kasstromen
Een superduper belangrijk onderdeel als belastingen hoort erbij. Je leert hier alles over onder andere btw, IB, VpB en kredietverlening. In korte tijd komt de basis van het boekhouden aan bod. Een waardevolle investering voor de toekomst.

Basiskennis Marketing

In dit onderdeel ga je extra diep in op de marketingmogelijkheden voor jouw bedrijf. Je leert hoe je de klant tegen lage kosten benadert.

Marketingkennis
Klanten benader je bij voorkeur met een goede planning en strategie. Leer hoe je jezelf onderscheidt t.o.v. de concurrentie. En je leert hoe je een marktonderzoek opzet.

Producten, markten en diensten
Je krijgt in beeld op welke markt je jezelf begeeft en hoe je de juiste productmix samenstelt: vormgeving, verpakking, service, garantie en kwaliteit. Ook het assortimentsbeleid, kenmerken van diensten en klachtenafhandeling zijn belangrijke onderwerpen.

Prijs- en distributiebeleid
Ontdek alle soorten prijsbeleid en zet op het juiste moment de beste variant in. Leer kostprijsberekeningen maken, budgetteren en analyseren. Ook de distributiekanalen breng je in beeld, zodat je op elk gewenst moment de juiste keuze maakt.

Communicatie, reclame en verkoop
Klanten komen niet vanzelf, daarvoor stel je een communicatiemix op. Denk aan advertenties, radio, loyaliteitsprogramma's, joint promotions, barterdeals, direct marketing en sponsoring.

Detailhandelsmarketing en E-marketing
Ontrafel de specifieke marketing voor de detailhandel. Je besteedt aandacht aan marge, omloopsnelheid, vloerproductiviteit en meer. En natuurlijk ook de E-commerce, werven via internet: E-business en E-marketing.

Deal voor eigen domeinnaam en webhosting

Start je voor, tijdens of na de opleiding een eigen bedrijf, dan heb je een website nodig. Dankzij de samenwerking met Mijndomein.nl krijg je een goede deal voor webruimte en een domeinnaam.

Diploma

Diploma

Bij BuddyWise is studeren fun. Maar je wilt na afronding van je studie natuurlijk wel een bewijs van je skills. Als kers op de taart kun je daarom na afronding van je studie, examen doen bij Associatie voor Examinering.

De examens Basiskennis Ondernemerschap en Basiskennis Boekhouden worden per computer afgenomen en je kiest zelf wanneer je de examens wilt maken. Nice! De examenplaatsen van Associatie voor Examinering liggen verspreid over Nederland. Kies een plaats bij jou in de buurt.

Je kunt jezelf eenvoudig aanmelden voor de examens via:

Associatie voor Examinering

Postbus 1230

3800 AP Amersfoort

Telefoon: 033-4612159

Internet: www.associatie.nl 

De erkende diploma’s Basiskennis Ondernemerschap en Basiskennis Boekhouden geven samen tevens recht op het Praktijkdiploma Financieel Ondernemer.

Voor het examen ‘Basiskennis Marketing’ kun je thuisexamen doen via BuddyWise.

Wanneer je geslaagd bent voor alle examens, kun je het overkoepelende diploma Zelfstandig Ondernemer MKB aanvragen.

Vooropleiding

Om aan de slag te kunnen met deze studie heb je geen specifieke voorkennis of vooropleiding nodig. Kom je ergens niet uit tijdens het studeren? Vraag je study buddies om hulp.

Zo studeer je

Zo studeer je

Hoe studeren bij BuddyWise in z'n werk gaat? Heel gemakkelijk!

Lekker overzichtelijk online...

Jouw studiemateriaal vind je online. In Plaza. Daar log je gewoon op in via je telefoon, tablet of laptop. Easy peasy. Je kunt dus écht overal studeren. Op de bank, je home office, in de trein, bij je vrienden thuis... waar je wil.

... en op papier (if you want)

Denk jij: dat online leren is niks voor mij? No worries: je kunt je cursus ook gewoon op papier bestellen. Kost je een klein beetje meer, maar dan krijg je wel een mooie ringband thuis met al je studiemateriaal. Handig toch?

Learning Apart Together...

LAT. Learning Apart Together. Jij leert samen met je study buddies. Zonder leraar, maar wel met een levendige community waar je terecht kan met je vragen.

Spreek gewoon een digitale klasgenoot aan via Plaza, en stel je vraag. Motiveer elkaar. Of spreek misschien zelfs een keertje af om écht samen te leren.

Samen leren is leuker.

Maar alleen kan natuurlijk ook!

Studieduur

Studieduur

Voor de Cursus Zelfstandig Ondernemer MKB staat een studietijd van 192 uur. Hoelang je er over doet, ligt helemaal aan jouw tempo. It's up to you! Maar om je een beeld te geven: als je elke week gemiddeld 4 uur aan je cursus besteedt, ben je na ongeveer 12 maanden klaar! 

Lesgeld
Nu met gratis bluetooth oordopjes

Cursus Zelfstandig Ondernemer MKB

Papieren studiemateriaal + online
€379,-
of 
10 x €41,70
Schrijf je nu in!
Alleen online 
€329,-
of 
9 x €40,25
Schrijf je nu in!

BUDDYWISE: HEEL NICE

 • Voordelige kwaliteit
 • Online leren met andere cursisten
 • Nodig vrienden uit & krijg korting
 • 15 dagen gratis proberen