Jij wilt coach worden! Of je wilt weten hoe je dat doet. Hoe dan ook, hier ben je op de juiste plaats. Wij vertellen je alle ins en outs van het coachingsvak zodat jij direct aan de slag kunt. Snel verder lezen dus!

Coach worden; hoe doe je dat?


Voordat we jou gaan vertellen hoe je coach kunt worden is het wel zo handig om te weten wat coachen nou eigenlijk is.

Coachen is een effectieve manier om mensen vooruit te helpen. Of organisaties. Dat kan natuurlijk ook. Hierbij focus je op persoonlijke ontwikkeling. Dat heeft te maken met verandering van het gedrag, bewustwording van gedrag, het vergroten van zelfvertrouwen. Dat soort dingen.

We hebben het dan over gedrag op de werkvloer, in privésferen of binnen de maatschappij in het algemeen. Yep, zelfs gedrag binnen een sportvereniging telt mee. En dat hoef je natuurlijk niet allemaal aan te pakken als je coach wordt. Want elke soort coach focust op iets anders.


Wil je meer weten over hoe je coach kunt worden? Dan moet je vooral even doorlezen. Of klik direct door naar het onderwerp waarover jij meer wilt weten:


Waarom word je coach?

Jij wilt dus weten hoe je coach kunt worden. Nice! Daarvoor kun je een hoop verschillende redenen hebben. Misschien wil je een cursus volgen voor je eigen ontwikkelproces. Zodat je beter weet hoe jij jezelf kunt helpen. Of heb je ooit iets meegemaakt waarvan je denkt, met die ervaring kan ik ook anderen helpen.

Of misschien ben jij er gewoon voor geboren om mensen te helpen. Kan ook. Wat jouw reden ook is om coach te worden, je bent niet de enige de erbij gebaat is. Want als coach help jij een heleboel mensen.


Past het beroep bij mij?

Voordat jij begint aan deze investering in jezelf is het slim om na te gaan of het beroep eigenlijk wel bij jou past. Om coach te worden heb je namelijk meer nodig dan een opleiding. Ja, ook jouw karaktereigenschappen zijn van belang. Als je geen mensenmens bent zal je niet ver komen. Maar bij het coaching vak komt nog meer kijken.

Beschik jij over de juiste eigenschappen en vaardigheden om coach te worden? Check het hier onder;

 

Zelfkennis

Zelfkennis. Dat jij weet dat je bestaat geloven we wel. Maar om coach te worden moet je jezelf echt kennen. Weten wat jouw beperkingen en mogelijkheden zijn. Je kunt iemand immers geen advies geven als je het zelf niet op kunt volgen.


 


 

Empathie

Inlevingsvermogen is belangrijk om iemand écht te begrijpen. Met die compassie ben je in staat een beeld te vormen van het leven van jouw coachee.

Reflectievermogen

Jouw handelen en functioneren hebben effect op je coachee. Ben je er dus van bewust wat je doet en hoe je dat doet. Wel zo handig als je weet wat dit effect is.


 

Analytisch vermogen

Ook analytisch vermogen is een must. Patronen zien in het gedrag van je coachee, that is. Als je die patronen niet ziet kun je ook die problemen niet herkennen.

Objectieve blik

Coach worden, dat betekent objectief blijven. Je mening mag jou niet hinderen in je werk!


 

Integriteit

Tijdens je werk krijg jij te maken met persoonlijke informatie. Hier moet je wel zorgvuldig en vertrouwelijk mee om kunnen gaan. En dus heb je integriteit nodig.

Goede communicatieve vaardigheden

Je bent een luisterend oor. Maar je weet ook wanneer je wel moet praten. Wanneer je vragen stelt. En natuurlijk ook op welke manier je die moet stellen.


 



Zo word je coach

Okee, coaching is in principe geen beschermd beroep. Iedereen kan zich dus coach noemen. Ook jij. Maar dat ga je natuurlijk niet zomaar doen. Want daar help je helemaal niemand mee. Ook jezelf niet.

Heb jij echt de ambitie om coach te worden? En wil je jezelf terecht coach kunnen noemen? Top! Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen je wat je daarvoor moet doen;


Om écht coach te worden heb je ten eerste een opleiding nodig. En niet zo’n gratis lapje tekst van het internet geplukt waarbij je zonder er iets voor te doen een certificaatje kunt downloaden. Nope.

Met de juiste opleiding leer jij wat er nodig is om iemand te helpen. Écht te helpen. Je leert wat wel coachbaar is en wat niet. Dat soort inzichten. Hoe je iemand een duwtje in de juiste richting geeft. Maar niet te hard. Jouw coachee moet het antwoord immers zelf vinden.

 

En een extra voordeeltje aan een opleiding; jij kunt mee met de kwaliteitsvraag van de markt. Met dat papiertje op zak kun jij aan iedereen laten zien wat je kan.

 


Waar kun je werken?

Het werk van een coach is lekker divers. Geen dag hetzelfde, daar houden we van. Maar ook in waar je aan de slag wilt gaan als je coach wordt heb je keus genoeg.

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als freelance coach. Jouw werk is nooit hetzelfde, maar zeker niet als freelancer. Als freelance coach werk je voor een non-profit organisatie. Of een overheidsorganisatie. Kan ook. Net waar ze jou nodig hebben. Daar zet jij jouw superkrachten als coach in om iedereen te helpen.

Of je wordt coach bij een commerciële organisatie, zoals een coachingspraktijk. Je werkt dan samen met andere coaches. De coachgesprekken voer je natuurlijk wel op een zelfstandige manier.

Zelfstandig coach worden

Denk jij nou; maar in opdracht van iemand anders werken, dat vind ik helemaal niks. Als ik coach word wil ik mensen helpen op míjn manier. Nou, dat kan ook. Dan ga je aan de slag als een zelfstandig coach. Heb jij je eigen kantoor, zonder vervelende baas. Jij bewijst dat jouw manier de beste manier is. Want mensen helpen. Dat is jouw passie. Dus jij weet precies waar je mee bezig bent.

Maar, do not underestimate the job. Dit klinkt op papier een tikkeltje makkelijker dan het in werkelijkheid is. Want een eigen bedrijf beginnen is stiekem heel veel werk. Een ondernemingsplan schrijven, een kantoorruimte huren, boekhouding, naamsbekendheid krijgen en cliënten vinden. No worries. Daar hebben we bij BuddyWise ook volop cursussen voor.



Word jij coach? Dit is jouw dag!

Je hebt besloten om coach te worden. Nice! Goed bezig! Nou ben je natuurlijk wel heel nieuwsgierig wat jij van dag tot dag kunt verwachten. Spoiler alert! Geen dag ziet er hetzelfde uit. Iedere cliënt is uniek, en de coachgesprekken dus ook. Dat maakt jouw werk zo leuk. Om je toch een beetje te laten proeven van het leven van een coach vertellen we je natuurlijk wel wat je op een gemiddelde dag kunt verwachten.

Als coach ben jij voornamelijk op jouw “kantoor”. Daar ontvang je jouw cliënten en voer je je coachgesprekken. Je kunt natuurlijk ook zelf op pad om je cliënten te bezoeken. Of je gaat met ze wandelen. Kan ook. Word jij coach? Dan beslis jij eigenlijk zelf wat en waar jouw kantoor is.

Werk je samen met anders coaches? Dan is de kans groot dat jullie regelmatig een bespreking hebben. Over dagelijkse werkzaamheden, de zaak, dat soort dingen.

Daarnaast hou je vaak contact met instanties waar je cliënt bekend is. Ben je kindercoach of jongerencoach? Dan kan het zijn dat je cliënt in contact staat met jeugdzorg. Ga je aan de slag als budgetcoach? Dan kan het zijn dat je contact houdt met een incassobureau.

 

Ben jij al enthousiast om coach te worden? Schrijf je dan in voor een gratis proefles of start direct!


Bekijk alle coaching cursussen >>