Jij gaat coachen. Nice! Goed bezig! Maar nu moet je nog kiezen wat voor soort coach je gaat worden. En dus helpen wij je op weg! Weet jij al welke soorten coaching er zijn?

Soorten coaching op een rij

Kan ik niet "gewoon" coach worden. Nee, helaas. Niet hoe het werkt. Er zijn namelijk een heleboel soorten coaching. En dus moet je een specialisme hebben. Iets waar jij goed in bent. Omgaan met geld, of kinderen, of het bereiken van doelen. Dat soort dingen. Je wilt mensen effectief helpen en ondersteunen. Dat wordt lastig als jij geen expert bent op jouw gebied. Als je echt niet kunt kiezen tussen alle vormen van coachen is Allround coach misschien wel iets voor jou. Kun je lekker combineren.


Weet je al over welke soorten coaching jij meer wilt weten? Klik hier eenvoudig door;


Budgetcoach


De eerste soort coaching is budgetcoaching. Een budgetcoach is een tijdelijke coach. Nee, jij bent niet tijdelijk. Maar je werkzaamheden bij een cliënt wel. Dat is tenminste de bedoeling.

Wanneer iemand financiële schulden heeft, of het moeilijk heeft om rond te komen, schiet jij te hulp. Deze schulden zijn over het algemeen niet al te groot. Wanneer deze niet binnen 3 jaar tijd afbetaald kunnen worden, wordt de cliënt doorgestuurd naar de schuldhulpverlening. Vertellen we je straks meer over.

Jouw inzichten in de financiële situatie zorgen voor overzicht in inkomsten en uitgaven. En dan moet er natuurlijk nog een budgetplan opgesteld worden.

Een goede thuisadministratie opzetten, een balans creëren tussen inkomsten en uitgaven. Dat soort dingen houden jou dagelijks bezig in deze vorm van coaching. Zo leer jij je cliënten zelfstandig om te gaan met hun budget. Nice!

.
 

 

 

Kindercoach


Volgende soort coaching? Kindercoaching!

Word jij kindercoach? Dan staat het kind bij jou elke dag centraal. Maar vergis je niet. Je werkt niet alleen met kinderen. Ouders spelen een grote rol in het leven van een kind. Dat wist je vast al. Door kinderen te coachen sta jij dus ook ouders bij in de ontwikkeling en opvoeding van hun kleine engel of etter.

Het aanleren van sociale vaardigheden en omgaan met gevoelens. Het hoort er allemaal bij.

Oplossingsgericht denken, dat is jouw superpower. Dat zou het in ieder geval moeten zijn als jij je specialiseert in deze vorm van coaching. En anders kun je het leren.

Jij bestudeert het gedrag van het kind zodat jij een persoonlijk behandelplan kan opstellen. Al die kindjes zijn uniek. En elk behandelplan dus ook. Zo help jij kinderen lekkerder in hun vel te zitten. En steviger in hun schoenen staan. Dat wil toch iedereen wel kunnen?

  

Life Coach


Deze soort coaching doet precies zoals de naam al zegt. Maar dan een beetje algemener. Als Life Coach, coach je iemands leven. Bewustwording, verandering, doelen bereiken. Dat soort dingen. De dingen die er echt toe doen. Wat iemand als ontbijt wil mag ie zelf kiezen hoor.

Maar, je leeft je leven toch gewoon? Waar is een Life Coach dan voor nodig? Als Life Coach weet jij hoe je mensen moet begeleiden in het bewust worden van, en omgaan met negatieve emoties en gedachten.

Met deze soort coaching leer je iemand dus eigenlijk om positiever in het leven te staan. Niet zo moeilijk voor jou, jij bent immers toch al het zonnetje in huis.

Door het wereldbeeld van je cliënten op een positieve manier te veranderen zorg jij dat levensdoelen bereikbaar worden.

 


 

 

  

Schuldhulpverlening


Met deze vorm van coaching ga mensen met financiële schulden begeleiden. Maar dat doet een budgetcoach toch ook? Klopt! Maar schuldhulpverlening is net een beetje anders.

Je begeleidt namelijk mensen met ernstige schulden die niet binnen 3 jaar afbetaald kunnen worden. En daarvoor ga jij een oplossing zoeken.

Als schuldhulpverlener neem jij een rol als bemiddelaar aan. Bemiddelaar tussen schuldenaar en schuldeiser.

Je hebt verstand van juridische zaken, het beheren van financiën en het treffen van betalingsregelingen, het klaarmaken van stukken voor een aanvraag bij de rechtbank. Dat soort dingen. En nog veel meer.

  Andere soorten coaching

Naast deze 4 bekende soorten coaching zijn er natuurlijk nog een heleboel andere soorten. Coaching is namelijk een super breed vakgebied. En daarom zetten we alle vormen van coaching voor jou op een rij; 

Soorten coaching met focus op fysieke gezondheid 

 Health coach... 

Een health coach en een vitaliteitscoach liggen dicht bij elkaar. Open deur alarm; deze soorten coaching hebben iets met gezondheid te maken. Een health coach richt zich op het complete gebied van een gezonde levensstijl.

 

...en Vitaliteitscoach

Een vitaliteitscoach, die doet ongeveer hetzelfde. Maar dan in de meest brede zin van het woord. Niet alleen je fysieke gezondheid maar ook je mentale gezondheid is hierbij van belang.

 Voeding coach...

Een voeding coach, die focust ook op gezondheid. De expertise van deze coach ligt bij voedingsleer. Gezonde voeding en een juiste balans, daar draait het om.


 

...en Gewichtsconsulent 

Hier ligt ook de focus van een Gewichtsconsulent. Okee, een gewichtsconsulente valt misschien niet helemaal onder de soorten coaching. Toch is het wel een vorm van coaching. Waar een voedingscoach alleen op voeding focust ligt bij een gewichtsconsulente de nadruk ook op het gewicht.Soorten coaching met focus op mentale gezondheid

Mental coach

Om je mentale conditie in shape te krijgen. Of te houden natuurlijk. Voorkomen is beter dan genezen. In concretere woorden; een mental coach helpt bij het omzetten van negatieve denkbeelden in constructieve gedachten.

Mindfulness coach

Het hier en nu. Yep daar zitten we nu in. Maar dat is ook waar een Mindfulness coach op focust. Met jou erin dan wel. Jouw bewustwording van jezelf en je omgeving. En het doel van deze soort coaching? Rust en stabiliteit bereiken.

Stress coach...

Ook een Stress coach en Burn-out coach doen gelijkend werk. Omgaan met de voortdurende stress in onze moderne maatschappij, dat staat centraal bij deze soorten coaching. Een stress coach gaat hierbij preventief te werk. Hoe ga je om met stress? Don’t let it get the best of you!

 ... en Burn-out coach

Een Burn-out coach, die komt later in beeld. Last van een opgebrand en vermoeid gevoel, moeite met nadenken en emoties die op hol slaan? Als Burn-out coach help jij ontdekken waar de stress vandaan komt en hoe je hiermee om moet gaan. Belangrijker nog, je helpt de spanning verlichten zodat je coachee kan herstellen van de burn-out.

Wandelcoach

Coachen terwijl je wandelt. Logisch toch. En dat is wat je doet in deze vorm van coaching. Yep, het wandelen doe je met een reden. Niet gewoon omdat het kan. Je komt niet alleen fysiek maar ook mentaal in beweging.

 

 

Soorten coaching op zakelijk gebied

Loopbaancoach... 

Een Loopbaancoach en Business coach zien ook overlap. Deze soorten coaching gaan allebei te werk in het veld van…. werk. Een Loopbaancoach, die helpt mensen tot verandering komen in hun loopbaan. Logisch. Ja toch? Een eerste baan of een carrièreswitch. De Loopbaancoach heeft er verstand van.


 

...en Business coach

Een Business coach, die richt zich meer op het ondernemerschap. Betere inzichten bieden in de levensstijl en manier van werken. Zodat de ondernemer een verstandige keus kan maken. Dat is wat een Business coach doet.

En andere soorten coaching

⇾ Opruimcoach

Minimalisme kennen we tegenwoordig niet meer. Helemaal niet erg. Maar we kunnen ook overdrijven. En dus helpt een opruim coach rust en structuur creëren. Deze vorm van coaching leert jou hoe je moet opruimen, de juiste beslissingen maakt, en vooral hoe je het opgeruimd houdt.

⇾ Datingcoach

Single and ready to mingle! Tenminste wel als jij de hulp van een datingcoach inschakelt. Want met deze soort coaching word jij geholpen bij het vinden van de juiste kanalen, het aanmaken van een profiel en het opstarten van een gesprek. Zodat jij straks de perfecte partner hebt gevonden. Okee, misschien niet direct perfect. Maar dat is niemand.

⇾ Babycoach

Een baby coachen? Yes! Het kan echt! Maar een baby, die begrijpt ons toch niet? Eigenlijk is het juist andersom.. En daarom zorgt een babycoach ervoor dat je een koppeling kan maken tussen het signaal van een baby en het verhaal dat hij wil vertellen.Allround coach

Veelzijdig, dat is een Allround coach. Kun jij niet kiezen? Dan is Allround Coach the job for you! Jij kent alle ins en outs van verschillende soorten coaching. Nee, niet allemaal. Dat kan bijna niet. Maar je weet veel, over vanalles. Je gaat aan de slag Life Coach, Loopbaancoach en Budgetcoach tegelijk!