Kinda obvious.. de term zegt het immers al. Maar voor de duidelijkheid leggen we het toch nog eventjes uit. Een thuisstudie is niet meer dan een studie die je volgt vanuit huis. Logisch toch?

een Thuisstudie bij BuddyWise

Bij BuddyWise volg je een zelfstudie. Lekker thuis, of ergens ander. Waar je ook wilt. Zonder docent, that is. Heb je vragen? No worries! Je bent namelijk niet volledig op jezelf aangewezen. Vragen kun je gewoon stellen aan je study buddies. Zo loodsen jullie elkaar door die studie heen. Als je dat wilt tenminste. Alleen studeren mag natuurlijk ook.

Wil je meer weten over de voordelen van BuddyWise? Of ben je benieuwd hoe studeren bij BuddyWise precies werkt? Klik dan hier!

Wat is een thuisstudie?


Een thuisstudie is niet helemaal hetzelfde als een zelfstudie. Er zit een klein verschilletje in. Een zelfstudie is altijd een thuisstudie maar een thuisstudie is niet altijd een zelfstudie. Ben je er nog? Top! Een zelfstudie komt erop neer dat je studeert zonder begeleiding. Helemaal zelf dus.

Maar bij een thuisstudie heb je toch ook geen docent? Niet altijd waar. Het klopt dat de docent niet naast je in de woonkamer zit. Maar sommige thuisstudies bieden de optie voor een docent op afstand. Dan stuur je jouw huiswerk dus gewoon op, kun je vragen stellen, en krijg je feedback.


Klik snel door naar de volgende onderwerpen om meer te leren over een thuisstudie;

Hoe werkt een thuisstudie


Bij een thuisstudie krijg je je materiaal…. Juist, thuisgestuurd. Of online. Dat kan natuurlijk ook. En daar ga je zelf mee aan de slag. Je studietijd plan je zelf in. Ook hoe jij je studie aanpakt is helemaal up to you. Natuurlijk zit er wel een bepaalde logica in de lesstof. Gewoon les voor les die thuisstudie afwerken is dus wel zo handig.

Waarom een thuisstudie?


Maar waarom zou ik een thuisstudie volgen? Goede vraag! Waarom jij weer aan de studie gaat is helemaal aan jou. Om je kennis te vergroten, of op te frissen. Voor de fun. Of gewoon omdat het kan. Up to you. Want als het op leren aankomt, is elke reden een goede reden.

Maar waarom dan een thuisstudie? Waarom niet gewoon terug naar de schoolbanken? Die vraag heb jij jezelf vast al vaker gesteld. En met jou een heleboel anderen. Want ja, waarom eigenlijk? Nou, daar weten wij wel antwoord op!

Om jou een handje te helpen zetten we alle voordelen van een thuisstudie voor je op een rijtje.

 

Voordelen

Dat een thuisstudie een heleboel voordelen heeft twijfelen we niet aan. Maar wat die voordelen nou eigenlijk zijn? Dat gaan we je vertellen!
 

Waar je wilt, wanneer je wilt

Het grootste voordeel? Yes, die steekt er met kop en schouders bovenuit! Met een thuisstudie kun je studeren waar je wilt en wanneer je wilt. Geen startdata, geen lestijden. En dus studeer jij alleen wanneer je er tijd voor hebt. Of zin in hebt natuurlijk. Kun je je studie lekker combineren met je busy life. Lekker in je eigen tijd.

Start jij die thuisstudie in je kloffie op de bank? Of leer jij liever in het park? In de trein of bij je study buddies? It’s up to you.
 


 

Niemand die jou vertelt dat je je les morgen moét afronden terwijl je deze eigenlijk nog een keer goed wil bekijken. Nope. En geen strafwerk als je je huiswerk niet inlevert. Tijdsdruk bestaat niet bij een thuisstudie. Studeren in je eigen tempo is absoluut een voordeel. 

Is de lesstof easy peasy lemon squeezy? Dan rond je die les binnen no time af. Toch wat meer moeite? Je weet wat ze zeggen; haastige spoed is zelden goed. En dus bekijk je de stof gewoon nog een keer. Tot je het écht begrijpt.
  

Examen? Alleen als je er klaar voor bent

Moet ik niet alles kennen vóór het examen? Jawel. Maar dat examen doe je alleen als jij er klaar voor bent. Als je de stof helemaal onder de knie hebt. Die plan je gewoon lekker zelf in. No stress. Zo blijft studeren écht leuk.
 


 

Budgetproof

Budgetproof. Altijd een leuke meevaller. Je betaalt immers niet voor de locatie of de begeleiding. En naast die budgetproof buddy prijzen bespaar jij ook nog eens op reistijd en –geld. Win-win! 
 

Nadelen van een thuisstudie

Die voordelen zijn inmiddels wel duidelijk toch? Daar hebben we er genoeg van. Maar vergis je niet.. een thuisstudie kent ook enkele nadelen. En daar is discipline er een van. Het gebrek aan discipline om precies te zijn. Maar jij bent natuurlijk super enthousiast. Dus hier heb jij helemaal geen last van. Nouja, heel soms misschien. Begrijpen we helemaal.

Daar komt nog bij dat jij thuis waarschijnlijk een heleboel afleiding vindt. Meer dan in een klaslokaal. That’s for sure. Stiekem is die serie bingen misschien toch net iets leuker dan studeren? Kan gebeuren.

Daarnaast heb je natuurlijk niet de mogelijkheid om je vingertje in de lucht te steken waarop een leraar komt aansnellen. Helaas, niet hoe het werkt bij een thuisstudie. Er gaat dus wat meer tijd overheen om jouw antwoord te krijgen. Gelukkig staan er een heleboel study buddies voor je klaar om jou te helpen! 

Waarom geen gratis thuisstudie?

Maar waarom zou ik betalen dan? Een cursus kan toch ook gewoon gratis?

Toegegeven, er zijn genoeg manieren om online te leren. Gratis en voor niks. Toch is dit niet altijd de beste optie.. Waarom niet? Dat leggen we je uit.

Excuses. Smoesjes. Keiharde verzinsel. En nee, we bedoelen niet “maar meester, de hond heeft mijn huiswerk opgegeten” of “de brug stond open”. Nee nee. Bij een thuisstudie hoef jij je niet te verantwoorden. Bij niemand. Alleen bij jezelf. And that’s where it goes south. Geen zin, geen tijd, moe…. Yep, je kunt jezelf een heleboel wijsmaken om niet aan die cursus te beginnen.


Extrinsieke motivatie

Behalve dan dat het niet erg is, want het was toch gratis. Met een betaalde thuisstudie steek jij een stok achter die cursusdeur. Hoe? Extrinsieke motivatie noemen we dat. De motivatie die niet vanuit jezelf komt, maar vanuit je portemonnee. Zonde om dat geld verloren te laten gaan. Ja toch?

En dus zet jij door. Tot je die hele thuisstudie hebt afgerond. Waar jij bij een gratis cursus al in het beginstadium was afgehaakt, ga je nu door totdat je dat begeerde papiertje in the pocket hebt. Van uitstel komt afstel, en daar geef jij niet aan toe.

Welke thuisstudie kan ik volgen?

Jazeker! Vrijwel elke thuisstudie van BuddyWise kun je volgen zonder vooropleiding. Alles is mogelijk. Okee, voor sommige opleidingen kan het handig zijn als jij bepaalde voorkennis hebt. Of gewoon aanleg. Maar dit is niet vereist. We leggen je alles stap voor stap uit.

Heb jij de schoolbanken verlaten zonder diploma? Of zit je nog in de schoolbanken maar wil je ondertussen je kennis op een ander gebied uitbreiden. No problem! Bij BuddyWise kies jij de thuisstudie die bij jou past. Alle cursussen zijn zo ingericht dat jij deze helemaal in je eentje kunt volgen, diploma of niet.

Wat kan ik met een thuisstudie?

Waarom jij weer terug de (digitale) schoolbanken induikt kan verschillende redenen hebben. Misschien ben jij ooit gestopt met je studie. Heb jij zonder diploma de schoolbanken verlaten? Misschien wil je een nieuwe taal leren. Of je kennis opfrissen. Wat jouw reden ook is. Voor een thuisstudie ben je bij BuddyWise aan het juiste adres.

Maar wat kun je nou eigenlijk met een thuisstudie? Goede vraag! En het antwoord is; veel. Je volgt een cursus niet alleen maar om een diploma te behalen. Kan natuurlijk wel.

Met dat (erkende) diploma zet jij een eerste stap in je carrière. Of een tweede. Kan ook. Lekker je kennis opfrissen of nieuwe kennis opdoen. Misschien ben jij wel toe aan een carrièreswitch. No problem! Daar is BuddyWise voor.

Zo’n boost voor je carrière is natuurlijk heel leuk en handig enzo, maar een thuisstudie kan jou nog veel meer bieden. Zoals leuk tijdverdrijf bijvoorbeeld. Een nieuwe skill leren. Een nieuwe hobby starten. Yes, een cursus volg je omdat je het leuk vindt! Niet omdat het moet.

Welke thuisstudies zijn er?

Thuisstudies zijn er in alle soorten en maten. In elke categorie. Zoek jij een nieuwe hobby? Gewoon simpel tijdverdrijf? Wil je een nieuwe skill leren? Of ga je voor een volledige carrièreswitch? Bij BuddyWise vind je volop beroepscursussen, computercursussen, taalcursussen, en vrijetijdscursussen.

Welke thuisstudie het beste is? Tsja, daar kunnen we niet echt antwoord op geven. Dat ligt namelijk aan jou. Waar jouw interesses liggen. Wat jij wilt leren. 

TIPS OM THUIS TE STUDEREN

1) Maak to-do list

Wie houdt er nou niet van lijstjes? Ze geven structuur en een heerlijk gevoel van voldoening wanneer jij weer iets weg kunt strepen. Niet alleen handig maar ook leuk dus. Zorg er wel voor dat je ze haalbaar maakt. Tip: zet ook iets op je lijstje wat je al hebt gedaan, of iets wat heel gemakkelijk af te strepen is. Dat werkt motiverend!

 

2) Maak van studeren een gewoonte

Maak een gewoonte van studeren: kies een bepaald moment in je dag of week om aan je thuisstudie te zitten. Zo voorkom je dat je het constant voor je uit schuift en aan het eind van week alsnog niets hebt gedaan. Maar no worries: als je een keer geen zin hebt is ook geen ramp. Maar hou je grotendeels aan je studieschema en dat felbegeerde papiertje is binnen no-time in jouw bezit!

3) Studeer samen!

Alles is leuker als je het samen kunt doen. Net als studeren. Bij BuddyWise kom je eenvoudig in contact met je study buddies. Als je vragen hebt over de lesstof, of feedback wilt over je opdrachten. Maar een study buddy hoeft natuurlijk niet dezelfde studie te doen. jullie kunnen ook afspreken samen te leren. Als iemand anders ook leert is het makkelijker om te focussen.


4) Focus

Focus! Ja, makkelijker gezegd dan gedaan maar het werkt écht. Beter een half uur gefocust leren dan 2 uur met je gedachten all over the place. Tip: er zijn een aantal apps (forest - stay focused) en methodes (pomodoro) om je te helpen focussen.

5) Beloon jezelf

Yep, ook dat hoort erbij. Hoeft geen grote beloning te zijn hoor. Iets kleins mag ook. Gewoon waar jij je best voor wilt doen. Een aflevering van die ene serie, een koekje bij de thee, een middagdutje. It’s up to you. Waar jij gelukkig van wordt.